0
  • Brak produktów w koszyku.

Hanna Milewska-Wilk
Często w najmowanym mieszkaniu nie przejmujemy się za bardzo sprzątaniem i myciem, szczególnie sprzętów domowych. Czasem jeszcze używamy wspólnej kuchni z innymi mieszkańcami, co już całkiem rozmywa odpowiedzialność za "coś tam wykipiało". To niebezpieczne, sprawdź!
Kuchenka gazowa ciągle jest najpopularniejszym sprzętem domowym do gotowania. Mamy mikrofalówki, piecyki elektryczne i gazowe, coraz więcej płyt indukcyjnych, ale często infrastruktura budynku jest właśnie pod gaz. I jest to wygodne i proste rozwiązanie, tylko że wszystkiego trzeba umieć korzystać. W kuchence nie można dopuścić do zalania płynem dysz pod palnikami.
Palniki się zdejmuje, rozkładają nam się na dwa elementy, a wcześniej jeszcze zdejmuje się czarny, żeliwny lub stalowy ruszt. Jeśli mamy taką możliwość, to ruszt najwygodniej byłoby umyć w zmywarce, samodzielnie też można to zrobić, dobrze namoczyć go na godzinę w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń lub najzwyklejszej soli kuchennej. Zdejmując palniki sprawdźmy, czy nie mają w środku zabrudzeń i przypalonych lub zaschniętych kawałków jedzenia - powinny być czyste. Palniki odkładamy tak, żeby nie pomieszać ich elementów i móc odłożyć na miejsca, z których zostały wyjęte.
Blat kuchenki dookoła palników jest nieco uniesiony, właśnie po to, żeby płyny wylewające się czasem z garnków nie dostały się do miejsc, z których wypływa gaz. Musi się on wymieszać z powietrzem, żeby się dobrze spalał i nie wybuchał. Dlatego, jeśli palniki są zanieczyszczone, a w środku coś już jest, używanie kuchenki może być naprawdę niebezpieczne.
Podobne zasady dotyczą piekarników, ale jest już stosunkowo mało kuchenek, gdzie piecyk jest gazowy - większość jest na prąd. Jeśli jednak widać w piecyku płomień - zapalany z pokrętła lub zapałką przez odpowiedni otwór na dole - to również należy dbać o to, żeby palnik nie był zalewany, nie zakleił się pozostałościami jedzenia przygotowywanego w piecyku.
I na koniec jeszcze jedna wskazówka dotycząca gazu: spalanie gazu wymaga dopływu powietrza, ale pozostawia wilgoć. Jeśli używamy gazu do ogrzewania wody w łazience, dbajmy o dobrą wentylację i stan techniczny piecyka - dobrze jest przejrzeć instrukcję obsługi dla nowszych modeli. W kuchni sprawdzajmy, czy woda nie skrapla się na oknach, i czy kratka wentylacyjna jest czysta i pozwala na przepływ powietrza.
Dbajmy o sprzęty, to kwestia bezpieczeństwa.
 
Chcesz ten tekst wysłać swoim najemcom? Możesz skopiować całość lub fragment, ale zaznacz, że pochodzi ze strony mieszkanicznik.org.pl
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License

Oceń ten wpis
X